ویژگیهای مدیران مدینه فاضله
ابعاد رشد در نظام اسلامی را میتوان از زاویه تأثیر شاخصههای شخصیتی مدیران و نیز نوع مدیریت آنها در نظام اسلامی بررسی کرد. این بخش، به ابعاد انسانی و فردی مدیر یا کارگزار میپردازد. چه شاخصههایی برای یک فرد یا کارگزار سیاسی لازم است تا او را در مدیریت و رهبری و سازماندهی رشد نظام هدایت کند؟ این شاخصه، در سطوح مختلف کارگزاران و مدیران اجرایی و تصمیم گیری به طور کامل وجود خواهد داشت و هر چه مسؤولیت، بالاتر رود، عمق و تأکید و ضرورت آن شاخصهها بیشتر نمود مییابد؛ اما وجود آن برای همه کارگزاران نظام اسلامی لازم است:
تخصص و تعهد:
این ویژگی، در رشد کمی و کیفی امور مؤثر است و فردی که تخصص و تعهد دارد، از انضباط و وجدان کاری برخوردار است. از طرفی جامعهای که کار را به کاردان نمیسپارد، همواره سیر نزولی خود را طی میکند، نه سیر پیشرفت و توسعه. و از سوی دیگر، تعهد در کار موجب میشود که شخص، متوجه نیاز جامعه باشد و از شغلهای کاذبی که در عینِ داشتن درآمدهای کلان شخصی، به پیکر اقتصادی جامعه خسارت وارد میکند، بپرهیزد. چه در بخش خصوصی و چه عمومی، مدیریت و سیاستهای نظام، باید با تعهد و تخصص سیاستگزار گره بخورد، تا پیشرفت به جای خسارت باشد.
اتقان در مسؤولیت:
انجام هر مسؤولیتی بدون در نظر گرفتن ضوابط، جوانب و پیامدهای آن، نافرجام و بیحاصل است. به طور عموم در اسلام از کم کاری، خیانت و تزویر در کار، نیرنگ و پنهان کردن حقیقت به شدت نکوهش شده است (جوادی آملی، 1380: ص 163-157).
پایداری در مسؤولیت:
شخص با استقامت، سختیهای موقت و محرومیتهای مقطعی را نادیده میگیرد و برای رسیدن به هدف، همه جانبه میکوشد. از قرآن کریم (اعراف: 85) استفاده میشود که استقامت، موجب تقویت و آرامش دل و وسعت رزق است.
اخلاص در کار:
اخلاص، ضمن تقویت جنبة عبادی مسؤولیت، به آن، رنگ تقدس میبخشد و به منزله زینت و زیور عمل است.
انتخاب مسؤولیتی مناسب:
اسلام، برخی شغلها را واجب، بعضی را حرام، بخشی را مستحب و برخی را مکروه میداند. خداوند متعال، کارهای شکوهمند و عالی را دوست دارد و کارهای پست را خوش ندارد.
اعمال تخصص در طلیعه کار:
ممکن است فرد متخصص، مسؤولیتی بپذیرد؛ ولی در برخی بخشها، از توجه به تخصص خودش غفلت کند. لازم است هر کاری از ورودی، نقشه، معیار، الگو و اندازه بگذرد، تا به وسیلة تخصص، از افزایش بیجا یا کاهش بیمورد جلوگیری شود. امام علی علیه السلام فرمود: «نخست اندازه بگیر، آن گاه برش بده. ابتدا بیندیش، سپس بگو. اول روشن و آگاه شو، آنگاه کار کن» (آمدی، بیتا: ج4، ص56).
اینجا دو نکته به دست میآید: 1. تلاش در تولید و کوشش در عرضه کالاهای مورد نیاز جامعه، نه تلاش در مصرف؛ 2. قناعت در مصرف، نه قناعت در تولید، و عکس آن، یعنی تلاش در مصرف و قناعت در تولید، پسندیده نیست.
خلاقیت در کار و مسؤولیت:
اصل کار و مسؤولیت، به منزله دمیدن روح هنر در کالبد طبیعت است، تا صنایع آدمیان، تبلوری از حیات هنر و تجلی زنده بودن و زنده شدن باشد.
دلپذیر بودن مسؤولیت:
اصل هر چیز را روح ملکوتی آن تشکیل میدهد؛ لذا برای آن که کار و مسؤولیت کارگزاران، صبغه ملکوتی پیدا کند، لازم است دلپذیر و دلاویز بودن در ضمن آن مسؤولیت، ظهور یابد.
کار و مسؤولیت هدفمند:
کار و شغلی به صورت هنر مدرن متبلور میشود که از بدعت، سهلانگاری، سست رفتاری و بیرونق بودن رهایی یابد و به سنت نوآوری بودن برسند. در این راستا باید: 1. کار و مسؤولیت برای هدف برین باشد. 2. هدف، معقول و مقبول جامعه انسانی باشد. 3. کارهای متنوع همانند اعضای یک پیکر زنده بالنده، مکمل هم باشند. 4. فرهنگ کار، جنبه دینی و مدنی خود را تفسیر و کارهای گوناگون نسبت به یکدیگر تبلور دهد، تا مکمل هم باشند و تمام نیازهای صادق جامعه بشری را به بهترین وضع برطرف کنند (همان).
ویژگیهای متولیان امور توسعه در نظام اسلامی و ساختار فکری و رفتاری آنها، در تصمیم گیری، اجرا و تکامل نظام، نقش اساسی دارد که توجه به نهادینه کردن آن، ضروری است.
در مجموع، شاخصههای فردی (جامعه یا مسؤولان) در مدینه فاضله یا الگوی نظام اسلامی عبارتند از:
1. تخصص و تعهد، 2. اتقان و پایداری در مسؤولیت، 3. اخلاص در کار، 4. تناسب فرد با مسؤولیت، 5. خلاقیت، 6. نظم و محاسبهگری، 7. اصلاح و تحول به منظور پیشرفت، 8. هدفمند بودن.
آیت الله جوادی آملی در شرح ابعاد رشد در مدینه فاضله، موارد متعددی را برای تحقق آن در مدینه فاضله و نظام اسلام قابل ذکر میداند. چهار بعد اصلی که لازمه رشد نظام اسلامی هستند، عبارتند از: 1. رشد فرهنگی، 2. رشد اقتصادی، 3. رشد در فرایند صحیح صنعتی، 4. رشد حقوقی (داخلی و بین المللی).